Кутии

Ентусиазмът, обаче, следва да отстъпи място на поредните технически показатели, с които да съобразим избора си:

 [expander_maker more=“още информация“ less=“по-малко“]

 • Размери. Следва да бъдат съобразени със следните компоненти:
  Форм фактор – размер на дънната платка. Геймърските кутии са проектирани за физическа съвместимост с ATX дънни платки. Препоръчват се големи кутии с цел позволяване на бъдещ ъпгрейд. С оглед пестене на средства, може да се избере и средна по големина кутия – Middle Tower, но това трябва да се прецени според зададените точни размери в описанието на кутията.
  2. Размер на графичната карта. Тук е важно да се отчете и възможността за инсталиране на повече от една видео карта. Дори и първоначлната конфигурация да не го предвижда, хубаво е да изберем кутия, на която след време може да се монтира още една графична карта. В някои кутии има възможност това да се случи след демонтаж на някои от касетките за хардове. Това също е добра възможност. Затова е добре да се информираме дали въпросните касетки подлежат на демонтаж.
  3. Размер на охладителя на процесора. Височината на охладителя заедно с отстоянието на което е монтирана дънната платка от десния страничен панел, не бива да имат сумарна стойност равна или по-голяма от ширината на кутията. Т.е. не трябва охлаждането да опира в левия страничен панел на кутията.
 • Възможност за монтаж на достатъчен брой вентилатори, които да бъдат позиционирани така, че да осигуряват ефективно охлаждане на компонентите в кутията. Следва да се спазва посоката на принудително засмукване на свеж въздух отвън, преминаването му покрай загряващите компоненти и радиатори и последващото му принудително изтласкване извън кутията през специялните за целта отвори в нея. Поставянето на компютъра също трябва да бъде на място, което не ограничава нито засмукването на пресен въздух, нито отделянето на топлата въздушна струя. От друга страна, монтирането на всеки допълнителен вентилатор е предпоставка за по-шумна работа на компютъра. Затова се избира размер и брой вентилатори, които да са максимално удачни за конкретния хардуер и за натоварването, на което ще бъде подложен.
 • Възможността за регулиране на скоростта на въздушния поток, поставени филтри за прах, възможност за асемблиране на кабелния сноп по естетичен начин последством планки, отдалечаващи дънната платка от страничния панел, така че между тях да се подредят кабелите. Това е не само визуална наслада, но и възможност за безпроблемно циркулиране на въздушния поток в кутията. Ползата е в ефективното охлаждане на така натоварената геймърска машина.
 • Качествения здрав материал за изработка на кутията също е от основно значение. Закрепването на дънната платка към компютърната кутия трябва да е стабилно, без възможност за усукване и без поява на напрежение в дъното, както и в монтираните на него компоненти. Това се постига при кутии от здрава дебела ламарина, а не меки и тънки материали, от които се произвеждат някои кутии от нисък клас.
 • По възможност странични прозрачни панели, осветено вътрешно пространство.
 • Не на последно място следва да се обърне внимание на изходите, изведени на предния панел, лесния достъп до аудио изход, USB-портове и други индивидуални изисквания.

[/expander_maker]