Процесори

Процесора (Central Processing Unit )и какво е добре да знаем за него:
Основен компонент на всеки компютър. Конфигурирането започва с избора на процесор. Важно е той да бъде:
– на съвременен сокет;
– с по-голям брой ядра;
– с по-голям обем на буфера (Cache);
– да работи на по-висока честота.

[expander_maker more=“още информация“ less=“по-малко“]

 • Сокет (socket)– това е броя и разположението на множеството миниатюрни контактни повърхности, чрез които процесора контактува (физически и електрически) с дънната платка, без да е запоен за нея. LGA1151 и LGA2011 са актуалните сокети на Intel.
  • Сокет LGA1151 e най-препоръчван за гейминг конфигурации.
  • Сокет LGA2011 е по-скоро предназначен за портебители с по-специфични изискавания, както и за сървърни решения.
  • Сокетите AM3+ (за процесори без вградени графични ядра) и FM2+ (за процесори с вградени графични ядра) са актуалния към днешна дата за процесорите на AMD.
   Към момента най-препоръчителни геймърски процесори са от серията  SkyLike на Intel, на които вече много геймъри се възхитиха, както и очакваните в началото на 2017 година, Kabu Lake-S процесори. Те са на socket LGA1151.
 • Брой ядра / брой логически ядра или нишки (Number of cores / Threads). Съвременните предложения за гейм машини са с дву-ядрени, 4-ядрени, дори 6-ядрени процесори. Като в някои от тях, например Intel Core i7, посредством технологията Intel Hyper Threading, всяко от физическите ядра има възможност да изпълнява по два процеса едновременно, т.е. да работи като две ядра. Което означава 8 дори 12 виртуални ядра. По този начин производителността се увеличава значително. Тази технология е  изключително предпочитана не само за гейминг, но и за рендване и по-специални обработки на видео файлове. Но дори и CORE i5 процесорите показват при тестовете достатъчно висока производителност при масовите игрови заглавия и при мейнстриийм гейминг.
 • Тактова честота (Processor Base Frequency)– количеството тактове (операции), които може да направи процесора за секунда време. Колкото по-голяма е, толкова по-добре. Чудесни стойности са 3,30GHz, достигайки до 4.00 GHz номинална стойност при Intel Core i7-6700K процесор, например.
 • Индексът K означава възможност за овърклок на процесора.
  Важна съвременна технология е Intel Turbo Boost. Тя, на практика, в зависимост от изпълняваните процеси, позволява на процесора да заработи на по-висока тактова честота. Това е подобие на клокването, но се случва без специално стартиране от юзера и без опасност за работата на процесора.
 • Размер на кеша (Cache). Има отношение към скоростта на обмен между процесора и оперативната памет. Съвременните процесори са с буфер от трето ниво L3 cache от порядъка на 6MB, 8, 10MB, и напоследък Intel Smart Cache е със стойности 15MB при сокет LGA2011-3. Този обем кеш памет се използва различно от различните приложения и има съществен принос за бързодействието на процесора, особено при рендване или обработване на видео файлове с висока резолюция от порядъка на 4K.

Комплексно погледнато, избора на процесор зависи от целта, която поставяме пред машината, от описаните по-горе показатели и от бюджета, който сме предвидили. Грубо казано, цената му е една трета от цената на компютъра. Спрямо процесора предстои да се подберат другите компоненти. Пряко свързан с процесора е неговия охладител CPU Cooler. …да видим за него …

[/expander_maker]