Охладители

Охладител на процесора CPU Cooler.
Важно е да го има и да е правилно подбран:

  • Да е за сокет, съвместим с този на процесора.
    Напоследък производителите на охладители включват в комплекта допълнителни скоби, позволяващи монтаж на охладителя на няколко сокети, дори на практика на почти всички актуални (LGA1151, LGA2011, AM3+ и др.)
  • Да е правилно избран като вид: въздушно (air) или водно (water) охлаждане.

 [expander_maker more=“още информация“ less=“по-малко“]

Водните охлаждания (Water Cooling) в средния си клас са съизмерими по ефективност и по цена с топ моделите на въздушните охлаждания. Висок клас водни охлаждания се предвиждат при силно натоварени скъпи компютърни конфигурации или на машини, работещи в неблагоприятни условия.
Въздушните охлаждания (Air Cooling) са по-разпространени. Ниския им клас са подходящи за процесори, които не са подложени на големи натоварвания и не отделят много топлина.
Високия клас въздушни охлаждания са подходящи за геймърски машини. При тях се разчита на високото топлоотдаване на медни и алуминиви елементи (тръби, оребряване, контактна повърхност с процесора).

Важни параметри:

 

  • Въздушен поток – Да има необходимия въздушен поток Max airfow, m³/h. Това е възможността на охладителя да изтласка по-голям обем въздух за единица време. За увеличаване на въздушния поток са разработени модели с по два вентилатора, но това респективно увеличава шума на компютъра. Затова се търси оптимален вариант на охладителя – да не позволява на процесора до прегрява, а в същото време да не е много шумно.
  • Ниво на шума – Да има ниско ниво на шум (Max. Acoustical Noise, dB). Стремежа е охладителя да бъде максимално безшумен. Нивото на шума е в пряка зависимост от оборотите, с които се върти вентилатора (Max. Rotational Speed, rpm). Колкото повече температура отделя процесора, толково по-бързо започва да се върти вентилатора и става по-шумен. Добре е да се избере охладител с по-нискооборотен вентилатор.
    Наличието на Low-Noise Adaptor (L.N.A.). Този адаптер се включва към захранването на компютъра и води до редуциране нивото на оборотите, респективно и на шума на вентилатора.
  • Диаметър – Вентилаторите, които се монтират могат да бъдат с различен диаметър. По-безшумни са по-големите вентилатори. За гемърски конфигурации най-предпочитани са 140 милиметровите).
  • Размер – Друга особеност, която следва да бъде съобразена е височината на RAM паметта. Понякога паметите са доста високи заради техните охладители и пречат на монтирането на ниско разположени охладители. Това може да е причина да изберем охладител с подходящи геометрични размери и конфигурация. Също така формата и размерите на охладителя трябва да са съобразени с всички останали компоненти, както и със самото дъно, особено ако то е mini ATX.

За да работи машината дълго време и да има парамерти, близки до дадените от производителите на хардуера, тя трябва да се поддържа в добро състояние. Периодично да се прави хардуерна профилактика на компютъра, при която се почистват от прах вентилаторите, оребряванията на радиаторите, както и всички компоненти. Друга основна задача на хардуерната профилактика е смяна на термопастата. Тази термопаста е намазана между повърхността на процесора и тази на охладителя с цел по-добротоплоотдаване между тях. Т.е. чрез тази паста се запълват микроскопичните неравности на двете повърхности и те контактуват максимално помежду си. По време на работа на компютъра, температурата на процесора води до промяна на качествата и консистенцията на тази термопаста. Тя се втвърдява и загубва термоотдаващите си свойства. Това автоматично води до недобро охлаждане на процесора, вдигане на температурата на ядрата му и увеличаване оборотите на вентилатора, дори и при ненатоварена работа на машината.

[/expander_maker]