HDD

HDD Hard Disk Drive

Твърдия диск е механично въртящ се метален диск с магнитна повърхност, на която се записват и съхраняват данните – операционната система, както и инсталирания на компютъра софтуер и игри, разбира се. Четенето и записа на информацията става посредством четяща глава. Избора на хард диск зависи от няколко основни параметъра:

 [expander_maker more=“още информация“ less=“по-малко“]

  • Капацитет. Това е обема информация, измерена в GB, който може да се съхрани на диска. Колкото повече – толкова по-добре. Съвременните хард дискове имат капацитет от порядъка на 1TB, 2TB, до
  • Интерфейс. Актуалният в момента е SATA III, който позволява трансфер на данни до 6 gb/s.
  • Обороти. Скоростта на въртене на диска при настолните машини е добре да бъде 72000rpm (7200 оборота в минута), докато за лаптопи се избират по-бавно оборотни хардове – 54000rpm.
  • Кеш памет, Mb. За геймърски машини е добре да се избират твърди дискове с възможност за кеширане на 64Mb инфо, което подобрява производителността им.
  • Форм-фактор. В настолните компютри могат да бъдат монтирани един или повече твърди диска с диаметър 3,5”. В съвременните компютърни кутии е възможно да се използват и по-малки хардове (с диаметър 2,5”), каквито се използват масово в лаптопите. Все пак, това трябва да бъде съобразено при избора на

 

Основните производители на твърди дискове предлагат 2 години гаранция на стандартния клас устройства. Има и HDD-та с 5 години гаранция, като в същото време те са и по-бързи и надеждни. Гаранционния срок не е без значение, защото дефектиралите хардове не подлежат на ремонт. Основен техен враг са вибрациите (най-вече по време на работа). Тези компоненти имат в себе си механично въртяща се част, което само по себе си означава че механични въздействия, дори и слаби удар, могат да се окажат пагубни за състоянието им. Не са редки случаите на загуба на информация в следствие на дефектирал твърд диск. Затова основно правило е запазване на важната информация на още един носител или записването й в “облак”. Освен това, с течение на времето, механичния шум, който издават при въртенето си, става все по-осезаем, особено ако компютъра работи в тихо помещение.
Изброените недостатъци на твърдите дискове са отстранени при така наречените SSD-та (SolidStateDevices) – новото поколение устройства за инсталиране на операционна система, софтуер, запис и съхраняване на файлове.
Единственото предимство на досегашните твърди дискове е ниската им цена за единица обем. HDD с обем 1000GB е на цената на SSD с обем 120GB.
Затова се е наложила практиката твърдите дискове да се използват само като устройства за съхраняване на информация и backup на системата, а инсталираната операционна система, игри и целия софтуер – да се намира на бързите SSD-та.

[/expander_maker]