Дънни Платки

Дънна платка – основен хардуер, обединяващ всички останали.
Затрудненията при избора на дънна платка идват от това, че на нея са интегрирани много чипове, слотовете за останалите компоненти, интерфейси, има екстри, които може да се окажат скъпи, но ненужни за някои потребители, а за други – необходимост.Всички тези детайли трябва да бъдат разгледани внимателно. Все пак, има някои най-важни фактора, с които сме длъжни да се съобразим при избиране на дъно за геймърската ни машина:

 [expander_maker more=“още информация“ less=“по-малко“]

  • Сокет (socket) – задължително условие той да съвпадне със сокета на вече избрания процесор. В противен случай, няма как процесора да бъде закрепен на дъното на компютъра;
  • RAM – Тя трябва да е такава, че да се поддържа от процесора, който вече сме избрали. Това означава да има интерфейс и честота, с които той е синхронизиран да работи. Интерфейса на съвременната RAM памет е тип DDR4. Тази памет работи на по-висока честота от досегашния тип DDR3 и съответно е по-бърза от нея. Освен типа памет, добре е да се предвиди дъно с 4 слота за тази памет с оглед за бъдещ ъпгред. Също така, по-добрите дъна поддържат повече общо инсталирана рам. Съвременните масови модели дъна са предназначени за до 64GB RAM Memory. Което е съществено предимство при Multitasking или при някои игри.
  • Чипсет (Chipset) – Чтова е най-съществения чип на дъното. Ролята му е да сигурява предаването на сигналите между процесора и останалите компоненти, т.е. обединява целия хардуер на компютъра, за да таботят всички негови компоненти като една обща система. От вида на чипсета зависи избора на процесор, на RAM памет. Чипсета има пряко отношение към производителността на машината. Двата чипа, съставящи чипсета са така наречените northbridge (сверен мост) и southbridge (южен мост). Северния мост е „отговорен” за работата на високопроизводителните устройства. Южния мост контролира мрежите, сторидж дивайсите, аудио чипа, интерфейса, периферията към машината.
    Електрическата връзка между чиповете се осъществява през шината (BUS). От нея зависи колко бита информация може да се предава за единица време между чиповете на дъното.
    Най-производителният чипсет на Intel към момента е Z170. Едно от основните подобрения спрямо предшественика Z97 е, че вътpeшния DМІ (Dіrесt Меdіа Іntеrfасе) интepфeйc мeждy ceвepния и южния мocт нa чипceтa, е версия 3.0. Което теоретично yвeличaвa пpoпycĸaтeлния ĸaпaцитeт нa вpъзĸaтa oт oĸoлo 2.5 GВ/ѕ дo 8 GВ/ѕ.
  • Многопроцесорен режим – Поддръжка на Sli (за карти nVidia / Crossfire (за карти AMD). Възможността на дъното да поддържа повече от една видео карти. Като за начало може да се предвиди само една графична карта, но е добре да има възможност да се добави и втора в някакъв бъдещ момент.
  • Портове – Съвременните дънни платки за компютри имат множество разширителни слотове и входно-изходни портове, които също трябва да се имат предвид при избора на този така важен компонент.

 

За геймърски машини най-важен е разширителния слот, на който се поставя видео картата. Напоследък видеокартите се свързват към дъното посредством PCI-E x16 шина. Като най-модерните са със PCI-E X16 V3, което трябва да се съобрази, тоест дъното и видеокарта да са съвместими
Например Ultra Gaming решенията на базата на чипсети Intel X99 и Z170, предназначена за използване в геймърски РС системи, са достатъчно мощни да възпроизвеждат VR съдържание в Ultra High-Definition (UHD). Серията дъна от този клас включва мидели с настройваема подсветка Ambient Surround LED, система за управление на вентилаторите Hybrid Fan, слотове M.2 и U.2 за сторидж устройствата, USB 3.1 интерфейс, Thunderbolt, и още опции, удовлетворяващи изискванията и на специфичните дейности в областта на анимацията и дизайна например.
Всъщност, дънните платки с еднакъв чипсет, дават сходни стойности по време на тестове или по време на гейминг. Различните модели имат основно разлики откъм интерфейс и други екстри.
Избора на дънна платка се свежда основно до слота, на който ще поставим процесора, по-възможност най-новия чипсет, поддръжка на съвременен тип Ram памет, наличие на разширителен слот за графичната карта, както и на подходящ за нуждите на ползвателя интерфейс.

[/expander_maker]