RAM памет

RAM – Random Access Memory, иначе казано – оперативна памет

Обикновено при проверка на парамертите на даден компютър сме свикнали да обръщаме внимание на процесора и на рам паметта. С други думи, не сме изненадани от важността на рамта за бързодействието на една машина.

 [expander_maker more=“още информация“ less=“по-малко“]
Оперативната памет съхранява  текущо стартираните процесите и така не се налага те да бъдат многократно обработвани от процесора при изпълнението на определен вид задача. Затова е важно паметта да има достатъчен обем, съобразен с предназначението на компютъра, както и с максимално допустимата за конкретната дънна платка. За гейминг конфигурации е необходим обем от 8GB до 16GB DDR(double data rate).

Съвременните дънни платки имат възможност за двуканален режим на работа на рамта, което също има отношение към бързината на работата й. По тази причина е добре да се избират китове от по две плочки памет, вместо една плочка с двойно по-голям обем. Например, ако сме решили да оборудваме дъното с 16GB RAM, препоръчително е да се купи комплект (kit) от 2x8GB и да ги монтираме на еднаквите на цвят слотове на дъното. Като отново трябва да се провери колко гигабайта е максималната рам памет, която всеки слот на дъното може да разпознае.

За геймване използваме съвременната DDR4 или DDR3 памет, според  съвместимостта им с процесора и с дънната платка. Заради по-високите тактови честоти (от 2133MHz до 3000MHz), на които работи DDR4, тя е по-бърза и съответно по-желана от предшестващата я.
За да е бърза, от рамта се изисква да има ниска латентност (забавяне) CL.

Наличието на охлаждащ радиатор е желателно за геймърските плочки памет.Поради натоварването, на което са подложени, те имат нужда от по-голяма охладителна площ, въпреки че напоследък производителите успяват да свалят в някакви граници консумираната мощност, съответно и топлоотдаване на RAM паметите. Захранваните с по-ниско напрежение са обозначени с “L” (Low) в наименованието си. Напоследък  1,2V.

Друг важен момент при избора на RAM, е производителя на този компонент. На нашия пазар има 3-4 утвърдили се марки, като техните продукти задоворяват изцяло геймърските потребности.

[/expander_maker]