SSD

SSD – Solid State Device (статично дисково устройство)

SSD-то е компютърна памет, базирана на принципа на флаш паметта. На SSD-то се инсталира операционната система, софтуера и игрите, а могат да бъдат записвани и съхранявани файлове. SSD-то е алтернатива на традиционния твърдия диск, а често в комютърните конфигурации се използват едновременно и двата вида дискове. Избора на SSD зависи основно от неговия обем, от форм фактора и бързината му. Производителя предоставя тази информация при продажбата на тези дивайси, което улеснява потребителите.

 [expander_maker more=“още информация“ less=“по-малко“]

  • Капацитет – Това е обема информация, измерена в GB, който може да се съхрани на диска. Колкото повече – толкова по-добре. Поради факта, че не са навлезнали масово в практиката, все още SSD-тата с голям обем, или поне достатъчен за един геймърски компютър, са доста скъпи. Затова масово се поставят SSD-та с обем, достатъчен за инсталираните операционна система, игри и програми (от порядъка на 240GB), а личните файлове като изтеглените от интернет файлове, снимките, музиката, филмите, игрите, биват записвани на отделен твърд диск. Но тук всичко зависи от бюджета, отделен за покупка на компютър. Важна особеност тук е, че по-големия обем на SSD-то увеличава бързината му.
  • Форм-фактор – В настолните компютри могат да бъдат монтирани едно или повече SSD-та с размер 2,5” посредством SATA кабел към дънната платка. Отделно от това, съвременните компютърни дъна имат 2 модули, които на практика позволяват както SATA, така и PCI Express статични дискове, да бъдат монтирани върху тях. Използването на модула M.2 на практика означава липса на свързващ интерфейсен кабел между паметта и дънната платка, което е добре за бързодействието, както и за риска при работа в условия на вибрации.
  • Бързодействие – На този вид дискове е основното им предимство пред традиционните твърди дискове. Всеки клик на мишката означава команда за компютъра, което пък предизвиква обръщение към харда. Следователно, не само стартиранета на операционната система е ускорено, а и цялостната работа на компютъра. Ключовите компоненти на всеки статичен диск са контролерът, който управлява електрониката и NAND паметта за съхраняване на данни. Контролерът представлява вграден процесор, от който зависи бързодействието на самото NAND паметта е енергонезависима памет, което означава че тя запазва информацията, дори и при рязко прекъсване на захранването й.

Дефектиралите SSD-та не подлежат на ремонт. Тези дискове също имат ограничен брой записи, но той надхвърля издръжливостта на твърдите дискове. Гаранционния срок на SSD-тата е по-голям от този на HDD-тата в стандартния случай.

Използването на SSD за основен системен диск е от възлово значение за бързодействието и стабилността на компютъра. Други ползи са минималния риск от загуба на информация, безшумната работа на този дивайс, ниската консумация на енергия, съответно и незначителното топлоотдаване.

[/expander_maker]