Видео Карти

Графична карта GPUТова е компонента, който най-пълно се асоциира с понятието гейминг. При избора й трябва да се имат предвид следните основни аспекти:

 [expander_maker more=“още информация“ less=“по-малко“]

 • Процесора – Ядрото на всяка видео карта е нейния графичен процесорnVidia или AMD. Това са двата основни производителя на графични процесори. Останалите аспекти, като термална архитектура, външен вид, памет, платка, са дело на производителите на самите видео карти.
 • RAM памет – Аналогично на оперативната памет на машината, тази памет обуславя изчислителната способност на графичния процесор. Задължителния минимум за обема й е от 2GB. Стремим се към по-високи стойности на обема на рамта, но това не е от решаващо значение за бързината на картата. Съвременната геймърска видео карта е тип GDDR5.
 • Шината на паметта – Минимума за гейминг е 128 bit. Препоръчително е да се стремим към по-голям капацитет на шината, за да си осигурим по-висока пропускателна способност за единица време.
 • Интерфейс – изходите, от които получаваме сигнал за нашия монитор. Към днешна дата препоръчителния минимум от изходи е: DVI, HDMI, VGA. Добре е да не се лишаваме от възможността да се сдобием с DisplayPort 1.2, а защо не и DisplayPort 1.4. Това е начина да получим 4К или дори 8К видео сигнал, който да плейваме на подходящ монитор.
 • Синхронизация – Не е без значение технологията за синхронизация на честотата на обновяване на изображението, което графичната карта генерира и това, което монитора има възможност да възпроизведе. Така наречената синхронизация G-Sync за nVidia карти, и FreeSync за карти AMD. Използването на монитор с модул за синхронизация, както и на графична карта, ползваща такава синхронизация, доставя възможно най-доброто изображение за съответния хардуер.
 • VR – Избор на карта с VR ready маркировка – поглед към идващата нова реалност, в която можем да се гмурнем и да преоткрием гейминга!
 • Охлаждане – Геймърските карти са с активно охлаждане, т.е. освен радиатор, охлаждането има и вентилатор за принудително издухване на горещия въздух. Съществуват въздушни и водни активни охлаждания. Водните са по-ефективни от въздушните, но пък са доста по-скъпи и се предвиждат при силно натоварени компютърни конфигурации, работещи в пространства със затруднена циркулация на въздушния поток.
 • Габарити – При избора на карта за съществуваща вече конфигурация, едно изключително важно условие е, тя да се събира в компютърната кутия.
  В случай че конфигурираме изцяло нова машина, следва първо да изберем видео картата и тогава да съобразим избора на кутия с размера на картата.
 • Цената – често това е най-скъпия компонент в една компютърна конфигурация. Но пък често точно този компонент прави конфигурацията ни геймърска, а нас ни прави победители в напрегнатите битки, яростните надпревари, спасява ни в животозасташаващите ситуации.

[/expander_maker]